2020 istatistiklerine göre tüm Dünya’da 700 milyondan fazla insan aşırı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu da tüm Dünya nüfusunun %8,5’ine tekabül ediyor. Yoksulluğun üstesinden gelinmesi ancak insanlara düzenli ve iyi ücretli istihdamın sağlanması ile mümkündür. İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme başlıklı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı da kesintisiz, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri imkânlarını destekler.
İnsan onuruna yakışır iş; üretken, adil bir ücret veren, iş yeri güvenliğinin sağlandığı, aileler için sosyal koruma imkânı sağlayan, insanların daha fazla kişisel gelişim ve sosyal entegrasyon beklediği iş fırsatları anlamına gelir.
İnsan onuruna yakışır iş imkânlarının eksikliği, yetersiz yatırıma ve tüketimin çok azalmasına yol açmanın yanında demokratik toplumsal sözleşmenin temel ve ana maddesini, yani herkesin kalkınmadan mutlaka pay alması gerektiği ilkesini sekteye uğratır.
Gençlere insan onuruna yakışır işler sağlandığı bir dönüşüm yaratabilmek için en kaliteli eğitime ve öğrenime yatırım yapılması, gençlere istihdam piyasasının taleplerini karşılayacak beceriler kazandırılması ve sosyal koruma hizmetlerine erişebilmelerinin sağlanması gerekir. Böylece gençler cinsiyet, gelir seviyesi ve sosyoekonomik altyapıları fark etmeksizin üretken istihdamda yer almaya yönlendirilebilir.
Hükûmetler dinamik, sürdürülebilir, yenilikçi ve insan merkezli ekonomiler inşa etmek için çalışabilir, genç istihdamını teşvik edebilir, kadınları ekonomik olarak daha güçlü kılmanın yollarını ortaya koyabilir ve herkes için insan onuruna uygun iş imkânları sağlayabilir. Yerel yetkililer ve toplumlar farklı toplum kesimlerinin birbirleri ile entegrasyonuna katkı sağlamak için şehirlerini yeniden düzenleyebilir ya da yeni planlarını bu yaklaşım üzerine kurabilir.
Daha fazla insanın üretken olması ve ülke kalkınmasına katkıda bulunması, toplumun tamamına fayda sağlar. Üretken istihdam ve “insan onuruna yakışır” işler adil bir küreselleşme ve yoksullukla mücadele için büyük önem taşır.
Yazar: Bilal Şahinoğlu