Sürdürülebilirlik alanındaki çevirilerde daha kaliteli çıktılara ulaşmak amacıyla kurduğumuz Sürdürülebilir Çeviri projemiz ile 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde yer almaktan gurur duyduk. Zirve; gıda sektörünün geleceği, yenilikçi yaklaşımlar ve sürdürülebilirlik odaklı tartışmalara ev sahipliği yaptı. Biz de bu değerli platformda sektördeki güncel terminolojiyi anlamak, yeni terimlerin Türkçeye nasıl kazandırılabileceğini tartışmak ve projelerimizi tanıtmak için yer aldık.

Akademisyenler, sektör temsilcileri ve diğer paydaşlarla bağlantılar kurup çeviri dünyasında sürdürülebilirlik odaklı terminolojinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayarak her hafta çevrim içi düzenlediğimiz anket çalışmasını bu defa yüz yüze yapma ve alandakilerle anlam-bağlam ekseninde beyin fırtınası yapma şansı da elde ettik.

Zirvenin ilk gününü özetlemek gerekirse sabah oturumları gazeteci ve yazar Sn. Ilgaz Gülsoy’un konuşması ile başladı ve açılış konuşmaları, zirvenin gerçeklemesindeki üç ana kurumu temsilen Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Sn. Murat Sungur Bursa, TÜGİS YK Başkanı Kaan Sidar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mehmet Fatih Kacır tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’nin sanayi ve teknoloji politikalarının gıda sektörü üzerindeki etkilerine değindiler ve sürdürülebilirlik vizyonlarını paylaştılar.

Gıda sanayisinde teknoloji ve inovasyonun rolü beraberinde sektör liderlerinin global pazarlara uyum sağlamak için attığı adımlardan bahseden Yıldız Holding YK Üyesi Sn. Murat Ülker’in “Gıda Sanayisinin Geleceği” başlıklı oturumunu, ekonomik trendlerin gıda sektörüne etkisi ve gelecekteki fırsatları konuşan Ekonomi Gazetesi YK Başkanı Sn. Şeref Oğuz ve Editmedya Kurucusu Sn. Cüneyt Toros izledi. Özellikle Oğuz’un sürdürülebilir gıdaya atfen yaptığı “İstikbal köklerdedir.” benzetmesi büyük bir ilgi çekti.

“Gıda Sektörü Geleceğe Nasıl Hazırlanıyor?” başlıklı oturumda Ülker’de Operasyonel Mükemmellik, İSG, Kalite ve Sürdürebilirlik Başkan Yardımcısı görevini yapmakta olan Sn. Süheyl Aybar, Tanışık Danışmanlık’ta Strateji Danışmanı olarak çalışan Sn. Ayşe Ayşin Işıkgece ve Editmedya’nın Kurucusu Cüneyt Toros söz aldı. Sektörün farklı alanlarında çalışan üç paydaştan bambaşka bakış açılarıyla sektörün geleceğine dair izlenimler edinmek son derece bilgilendirici oldu.

Networking sırasında sektördeki yeni terminolojiler ile ilgili katılımcılarla fikir alışverişinde bulunduk. Bu etkileşimler Sürdürülebilir Çeviri projemizin yeni alanlara açılmasını ve alan paydaşlarının katılımı ile daha sağlam temellere oturmasını destekledi.

Öğleden sonraki oturumlar “Gıda Sektöründe Riskleri Yöneterek İyi Büyümeyi Sağlamak” ile başladı. Bu oturumda Tiryaki Agro adına Sn. Süleyman Tiryakioğlu, Cargill adına Sn. Murat Tarakçıoğlu, BİTKİDEN adına Sn. Ebru Akdağ ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği profesörlerinden Sn. Prof. Dr. Vural Gökmen risklerin büyüme stratejilerine etkisi ve sürdürülebilirliğe katkıları hakkında görüşlerini belirttiler. Biz de küçük arada çeviri açısından “iyi büyüme” kavramının Türkçeye aktarımı üzerine düşüncelerimizi katılımcılarla paylaştık. Öğle arasından önce EIT Food adına Program Direktörü Elvira Domingo, “Tarım ve Gıda İnovasyonu İçin İş Birlikleri” oturumunda konuşmacıydı ve bu alanda çalışan herkesin ortak sinerji ile neler başarabileceği konusunda bizi aydınlattı. Peşinden “Gıda Sistemi Dönüşümü için Tedarik Zinciri Anahtarı” oturumunda tedarik zincirindeki dönüşümün sürdürülebilirlik hedeflerini nasıl desteklediğini Novonesis’den Thomas Bomhoff’tan, Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Sn. Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan’dan ve Sn. Ilgaz Gürsoy’dan dinledik. Burada simultane çeviri kabinindeki tercüman meslektaşımızın yeteneğini bir kez daha alkışladık.

“Yenilikçi Yaklaşımlarla Tarım ve Gıda Dönüşümünü Hızlandırmak” oturumu öğle yemeği öncesinde son oturumdu ve Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi’nden Sn. Prof. Dr. Yeşim Ekinci ve Pınar Et ve Çamlı Yem’i temsilen Sn. Tunç Tuncer, Kerevitaş’ı temsilen Sn. Özhan Nur Özesenli, FAO Türkiye’yi temsilen Sn. Dr. Ayşegül Selışık ve moderatör Sn. Semra Sevinç; sürdürülebilir tarım teknolojileri ve diğer tüm inovatif yaklaşımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Öğleden sonraki oturumlar da büyük bir keyifle geçti. “Her Şeye Rağmen Tarım ve Gıda” oturumu gerçekten adının karşılığını açıklar gibiydi. TÜSEDAD YK Başkanı Sn. Sencer Solakoğlu, YeniÇiftçi platformu Kurucusu Sn. Emrah İnce, EkoTürk Haber Programı Sunucusu moderatörümüz Sn. Ahu Orakçıoğlu’nun sorularını büyük bir içtenlikle yanıtladılar. “Tüketici Kararları Gıdanın Geleceğini Nasıl Şekillendiriyor?” oturumundan ise verilerle ve istatistiklerle paylaşılan bilgilendirmeler hem çok akılda kalıcı hem de çok şaşırtıcıydı. Sn. Semra Sevinç’in moderatörlüğünü yaptığı bu keyifli oturum bize çok şey öğretti. Ipsos CCO & ESG Lideri Sn. Yasemin Özen ve Sustainable Brands Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Sn. Zeynep Dipçin’e teşekkür ederiz. Network arasından önce; “COP29 Ardından İklim Eylemi ve Gıdanın Geleceği” oturumunda ERTA/YTÜ CFGS Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı/Kurucu Direktör Prof. Dr. Güler Aras ve Sürdürülebilirlik Akademisi YK üyesi Sn. Dr. Tamer Atabarut, sektörün geleceğine dair çözüm odaklı bir bakış açısıyla görüşlerini sundular.

İkinci network arasında bu defa bambaşka bir terim ile paydaşlarla ikinci anketi gerçekleştirdik. Bu defa terimimiz gıda sektörü terminolojisine ait olduğu için çeviri tartışmasına daha çok kişi katıldı ve herkesin çeviri tercihi farklı olduğundan biz çevirmenlerin işinin ne denli zor olduğunu ve projemizin ne kadar doğru yolda ilerlediğini bir kez daha görmüş olduk.

“Ev Dışı Tüketimde Şeffaflık ve İzlenebilirlik Dönüşümü” oturumu hepimiz için oldukça ilgi çekici başka bir oturumdu ve ETÜDER adına Sn. Melih Şahinöz ve Big Chefs adına Sn. Gamze Cizreli oldukça farklı bakış açıları sundular.

“Yenilikçi Ürünler ve Yaklaşımlarla Geleceğin Tarım ve Gıda Sistemini Desteklemek” oturumu, ödül töreni öncesi ana salondaki son oturumdu ve zirvenin son ana kadar yüksek katılımla ilerlemesinin gerekçelerinden biriydi. Sunar Yatırım adına Mustafa Çomu, Nilky adına Emre Başar Sözen, Herbalife adına Sn. Samet Serttaş ve Uno adına Kevser Aydın Vural ve Sözcü TV adına Merve Ekinci zirvenin ilk gününe dair son sözü söylediler.

Ayrıca ek paneller olan ve interaktif salonlarda gün boyunca gerçekleşen “Yeşil Mutabakat ve Türkiye Gıda Sanayine Etkisi”, “Gıdada Sürdürülebilir Ambalaj Dönüşümü Nasıl Gerçekleşecek?”, “Gıda Sektöründe Karbonsuzlaşma: Kapsam 3 Emisyonları Yönetmek”, “Eylem ve Hesap Verebilirlik: Raporlama Nasıl Gelişiyor?”, “Marka Amacına Güncelleme Geldi: Yapay Zeka”, “Tarımı Dönüştüren Sulama Teknolojileri”, “Kentsel Tarım Dönüşümü Hızlandırır Mı?” isimli oturumlar da sürdürülebilirlik alanında son derece bilgilendiriciydiler.

İnteraktif Salon 2’de gerçekleşen “Taste Forward: Yenilikçi Gıda Deneyimi ve Tadımı” oturumu sadece beynimizi değil midemizi de bayram ettirdi ve sonrasında gerçekleşen “Taklit, Tağşiş ve Tüketici Güvenliği”, “İklim Krizine Sürdürülebilir Çözüm: Döngüsel Biyoekonomi Kapsamında Alternatif Proteinler”, “Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) ile Atık Azaltımında İş Birliğinin Önemi”, “Ev Dışı Tüketimde Sürdürülebilirlik Dönüşümünü Hızlandırmak” oturumları için enerji toplamamızı sağladı.

Zirve, biz Sürdürülebilir Çeviri projesinde çalışan tüm gönüllü çevirmenlerin gıda sektöründe sürdürülebilirlik odaklı terminolojiyi derinlemesine incelemesi için bir fırsat sundu. Sürdürülebilir Çeviri Projesi olarak aldığımız notlar ve kazandığımız yeni bilgiler, Türkçe terminoloji çalışmamızda önemli bir yol gösterici olacak.

Yazar: Senem Kobya